top of page
Bestemmingen
Frankrijk, Spanje en Portugal

Het kanaal is voor ons redelijk bekend gebied. We willen dit keer vrij snel in Brest geraken. We vertrekken vroeg uit Nederland, al ergens in mei, om de maanden juni, juli en augustus rond de golf van Biskaje te besteden. We kennen Bretagne tot en met Lorient, maar verderop liggen nog – voor ons – onontdekte plekjes. Golfe du Morbihan bijvoorbeeld, en het bassin d’Arcachon. En dan verder Zuid, tot Baskenland.

Bassin d'Arcachon

Vanaf San Sebastian in Baskenland gaat de kust van zand weer over in rotsen. Hier zijn talloze charmante havenplaatsjes te ontdekken. Jachthavens zijn vooral te vinden in de grote steden, die ook dik de moeite waard zijn. Noord Spanje is niet zo’n hele slechte plek om een tijdje te vertoeven. Het is niet zo toeristisch, vrij groen dankzij de Atlantische fronten die af en toe over komen, maar wel aangenaam van temperatuur. Culinair gezien lukt het ook best: de rotskust zorgt voor vis en schaaldieren en ook vlees schijnt er van topkwaliteit te zijn. Naast eetcultuur is er nog voldoende andere cultuur om je ook aan land te vermaken.

Sao Vicente de la Barquera

 

Met wat geluk struinen we de hele kust af van San Sebastian tot A Coruña, waar we ergens begin september willen zijn. Misschien tussendoor een bergwandeling maken bij de Pico's d'Europa, in Asturië.

 

Vervolgens gaan we de hoek om, om Kaap Finisterre heen. Daar kan het best blazen en, gek genoeg, ook behoorlijk misten. Eerste stop is de baai van Finisterre, daar moeten we nog even terug om ons anker te zoeken die we daar de vorige keer in de grond hebben laten zitten.

Dan volgen de ria’s, ook al weer geen straf. De Atlantische kant van Spanje kent een aantal fjorden, de ria’s. Deze liggen in Zuid-Westenlijke richting, wat ankeren in slecht weer overigens niet ideaal maakt. In dat geval kunnen we een jachthaven induiken, iedere ria heeft er wel één of twee. Dit gebied strekt zich uit van Kaap Finisterre tot aan Bayona. Ga je nog verder Zuid, dan zit je in Portugal. Augustus tot en met de eerste helft van September wordt hier in de ria's besteed.

Bayona

 

Daarna gaat het door naar Portugal. Porto vormt daar een lange stop, om de stad te verkennen en wellicht een paar dagen door het wijngebied van de Douro te toeren. Ook Lissabon wordt zeker aangedaan, ook daar hopen we een weekje of wat te blijven. Het is nu oktober, en begin december willen we in de Kaap Verden zijn om de oversteek naar de Caraïben te maken.

Als er genoeg tijd is, dan is het een optie om de zuidkaap van Portugal te ronden, en een stukje naar het oosten te varen, naar Faro. Er zijn daar interessante lagunes die we niet kennen en die lacune willen we graag wegnemen.

Faro

Bereikbaarheid rechtstreeks vanaf Schiphol

Frankrijk: Rennes, Bordeaux

Spanje: Bilbao, Santiago de Compostella, (Santander via Madrid)

Portugal: Porto, Lissabon, Faro

bottom of page