Plan Rondje Atlantic 2022-2023
Het 'rondje Atlantic' voert in iets meer dan een jaar tijd langs de landen die grenzen aan de Noord-Atlantische oceaan. Het rondje volgt in essentie dezelfde route die de handelsschepen vroeger ook al volgden. Het idee daarvan is dat de heersende windrichting in de rug is, tenminste, als men met de seizoenen meezeilt. Wat de wind in werkelijkheid doet, kan verkeren. De vorige keer hadden we tegenwind tot in Marokko. Atlantische fronten met hun westenwinden kunnen reiken tot de Canarische eilanden.
De start van het rondje vindt plaats in het late voorjaar of in de zomer, als het weer op de hogere breedten op z'n best is en de kans op stormen het kleinst. Langzaam wordt er afgezakt naar het zuiden. Het kanaal door, de golf van Biskaje over, de kusten van Atlantisch Spanje en Portugal langs. Ergens in November wordt het Europese vasteland verlaten en koersgezet naar de Canarische eilanden. Na een stop daar gaat het verder naar het zuiden 'tot de boter smelt'. Als het goed is zit je dan in de Kaap Verden. In November zou de handelswind al mee moeten zijn tussen de Canarische eilanden en de Kaap Verden.
Dan, in December, kan de overtocht naar de Caraïben beginnen. De handelswind staat dan goed door, met een 4 tot 6 Bf in de rug. Het orkaanseizoen in de Caraïben is dan net ten einde gekomen. De winter is de juiste tijd voor een verblijf in de Carieb. De wind komt voorspelbaar uit het Westen en het is niet te warm. Ankeren gebeurt uit de wind, aan de oostkant van de eilanden. Jachthavens zijn schaars.
Het plan is om in de Carieb van Zuid naar Noord te werken. Aankomst waarschijnlijk in Grenada en vervolgens omhoog tot de British Virgin Islands. Aan bod komen waarschijnlijk de Grenandines, Dominica, Martinique, Guadeloupe, Saba, St. Eustatius en St. Maarten als het echt moet. Ergens in April wordt het tijd de Caraïben weer te verlaten. Al met al zo'n vier maanden in de Carieb.
Daarna volgt een lange trek naar het Noord-Oosten, naar de Bahamas. Die stekken zich uit over 1500 nm, van Miami in Florida tot de Dominicaanse Republiek. We hopen er in een week of zes doorheen te trekken.
In juni wordt het langzaam weer tijd om aan de oceaanoversteek terug naar Europa te gaan denken. Vanaf de Bahamas gaat dat eerst via Bermuda. Daar wordt gewacht op een weather window richting de Azoren. Weer aangekomen op hogere breedten moet er rekening worden gehouden met lagedruksystemen en de bijbehorende fronten of juist windstiltes. Dat vereist iets meer planning dan de overtocht naar de Carieb, waar men kan rekenen op relatief stabiele handelswinden.
De Azoren zijn een geweldige plek, dus daar blijven we iets langer plakken. Dat zal in juli zijn. In Augustus wordt het dan tijd om uit te zien naar het kanaal. Weer wachten op een weather window richting het kanaal. Misschien dat we dit keer maar eens een keer de Scilly Isles moeten aandoen, daar zijn we nog steeds niet geweest.
Uiteindelijk de laatste loodjes: door de hopelijk westenwinden terug het kanaal worden ingespoelt en vervolgens de zandduinen van de Zeeuwse kust zien opdoemen. Dan zit het rondje er weer op.