top of page
  • Pascal Maas

Voor vertrekLelystad, vrijdag 20 mei 2022

Een waterig zonnetje groet ons. Het is zes uur ’s ochtends. Er hangt een prachtige laag mist op ’t water. We willen vroeg op weg, om vanuit Lelystad IJmuiden te bereiken voor het slechte weer losbarst.


De weken ervoor stonden in het teken van de Eindeloze Kluslijst. Het wachten was op de laatste levering van de zeilmaker en op goed weer. In de tussentijd werd er gewerkt aan allelei klussen aan boord, want de kluslijst is nooit af. Er wordt van alles aan boord gedragen en de schipper gaat steeds bedenkelijker kijken. De boot ligt zichtbaar dieper in het water. Vlak voor vertrek krijgen we ook nog een doos vol cadeaus mee van Stef en Manon van de Long John Silver, open te maken bij diverse mijlpalen onderweg. Julien van de Belafonte geeft op ‘t laatste moment nog een enorme hoeveelheid luisterboeken mee voor de nachtwachten. Gelukkig wegen die niets...Vlak voor vertrek brengen we nog een nachtje in de banden door, zodat het onderwaterschip nog even een beurt kan krijgen


Na weken klussen heb je het idee dat je toe bent aan vakantie – van ’t soort vliegen-naar-Ibiza, in plaats van een lange tocht over zee maken. Een dagje voor-je-uit-staren zou geen slecht plan zijn, maar er komt een weergat aan en wij willen Zuid, zo snel mogelijk.


Na twee maanden oostenlijke winden zijn we weer terug bij het westenwindenweer. Lagedrukgebieden trekken boven Nederland langs. We willen graag in één klap naar Brest, maar het valt te bezien of dat gaat lukken. Een stabiele oost is wat je dan wilt, maar nu zetten de fronten de wind onaangenaam op de neus. Opboksen in het kanaal tegen fronten en wind in is niet onze favouriete bezigheid en kunnen de eerste etappe van ‘t rondje lastig maken.


Maar het eerste stukje op het IJsselmeer biedt intussen heerlijk zeilen en daarna oefent Syl wat sluisjes. Klein puntje is wel dat de stuurautomaat dienst weigert, maar dat fixen we wel als we in IJmuiden zijn. We hebben immers de hele middag nog. Bij het vallen van de eerste druppels draaien we netjes Marina Seaport IJmuiden binnen. Altijd prettig als de planning slaagt.


Dan komt de anti-climax: na testen van de stuurautomaat lijkt het erop dat die het begeven heeft. We hebben een nieuw kastje nodig. Het is nu vrijdagmiddag 18:00, dus die bestelling gaat een weekendje op zich laten wachten. Dat betekent het einde van ons weerraam...


IJmuiden, zondag 22 mei 2022

En dan staan om 9 uur ’s ochtends tot onze grote verbazing Edo en Marieke voor de boot. Die kennen we uit ons vorig rondje Atlantic, in 2006. Edo stapt op bij een vriend aan boord om naar Portugal te zeilen. OK, uitzwaaien dan maar. Marieke blijft nog even hangen voor de koffie...


Woensdag 25 mei 2022

Maandag gebeld en vandaag uurtje fietsen, autootje huren en kastje ophalen in Lelystad. Volgende ochtend monteren: oeps, softwareprobleem, het boordsysteem wil niet babbelen met het nieuwe kastje. We hebben een update nodig, die we niet zelf kunnen doen. En vandaag is een vrije dag en dus kunnen we niets.


We zijn het wel gewend. Het leven aan boord staat vaak in teken van reparaties. Meer apparaten betekent dat er meer kapot kan gaan. Maar het idee om alles zo minimalistisch mogelijk te houden strijdt met de wens naar comfort. Een warme douche en koude wijn willen we onszelf kunnen permiteren, maar is slechts een luxe. Een stuurautomaat daarentegen is noodzaak voor lange reizen, dus morgen gaan we maar weer eens bellen. Intussen klussen we rustig door aan de Eindeloze Kluslijst.


Vrijdag 27 mei 2022

Vandaag alle instrumenten aan boord gedemonteerd en onder de arm genomen en weer naar Lelystad. We kunnen gelukkig direct terecht bij Daan van Flevo Marina, de dealer van ons merk stuurautomaat. Erg aardig, dat scheelt ons wederom een weekend wachten. Alle kastjes krijgen frisse software en lijken terug a/b ‘on speaking terms’. Morgenochtend doen we een hercalibratie van de stuurautomaat en als dat allemaal naar behoren werkt... dan zeilen we meteen door richting Brest. Zoniet, dan genieten we gewoon nog wat daagjes van het prachtige IJmuiden. De wind gaat de komende twee dagen in elk geval gunstig zijn. Maandag worden er in het kanaal wat buien verwacht; als we het tegen die tijd zat zijn duiken we Cherbourg binnen. Blijft alles bestendig dan zeilen we waarschijnlijk door, zo’n vier dagen op zee in totaal.


Comments


bottom of page