top of page
  • Pascal Maas

Reculer pour mieux sauter

29 juni 2022 Voorlopig weer even noordwaarts dus, om de papiermolen wat tijd te gunnen. We zeilen van Médoc in één keer 130 mijl terug naar Bretange. Dat kan net nog op een westenwind, vanaf morgen komt er een hoog, met noordoosten winden.

We krijgen de eerste week van juli David en Roderik op bezoek. Het zou een geslaagd weekje worden, waarin alles mee zat. Als cruising area voor de opstappers hadden we Belle Île en Golfe du Morbihan bedacht. Misschien wel het mooiste gebied van Zuid-Bretagne. In elk geval hadden wijzelf er nog niet genoeg van gezien. Voordeel van een tweede bezoek is dat je een beetje weet waar je moet zijn. We hadden de hele week een hogedrukgebied boven ’t hoofd en dus ook iedere dag prachtig weer. Het rustige weer gaf ons de gelegenheid de westkant van Belle Île aan te doen: een kliffenkust met hier en daar een strand tussen de rotsen. Je ankert in feite op de oceaan en dan moet de wind meewerken. De rustige noordoostenwind maakte het zuiden en westen van het eiland nu bereikbaar, en daar maken we gretig gebruik van. Dit zijn de mooiste baaitjes van het eiland…


Er volgt nog een dagje eilandankeren, ditmaal bij Houat. De ankerbaai is mooi beschut tegen deining uit het westen. Maar de nacht is onverwacht bonkig, op een deining die uit het oosten komt, uit de richting van het vaste land. Huh? Er was gekeken naar de golfvoorspelling, en de kaart gaf alleen maar pijltjes vanuit het westen. Op twee pijltjes na. Die stonden oost, net achter Houat. Dat moet een foutje zijn, dacht de schipper. Kennelijk ook alle andere schippers, want de hele baai bonkt vrolijk met ons mee. Gedeelde smart is halve smart.

De volgende dag wordt er overgestoken naar het vaste land, de rivier de Aurey op, diep het land in, helemaal tot aan het plaatsje Aurey zelf. Het plaatsje is heel charmant, zoals beloofd. We vinden voor de avond een goed restaurant, een tikje onverwacht, middenop de erg toeristische kade. Tegen donker gaan we per bijboot weer richting schip. We liggen ietsje buiten de stad ten anker, in alle rust tussen het landelijke groen. Vier man tegelijk is wat veel voor Ook, dus Roderik blijft achter op de kade terwijl de schipper alsvast twee man a/b zet. Niet erg, adds to the charm, en is dik te prefereren boven een plaats in een jachthaven.


St. Goustan (Aurey)


Na wat dagen in de golf van Morbihan zelf, overnachten we weer in een baaitje op Belle Île en ronden we het de dag erop af met droogvallen in de haven van Sauzon. Omdat het niet op kan, bezoeken we nogmaals het uitstekende restaurant tegenover de kerk. Wat een week.


12 juli 2022 Na zo’n perfecte week is een mens wel aan wat rust toe, dus na vertrek van Roderik en David zetten we wederom koers naar de golf. We blijven er nóg een week, doen heel rustig aan, vertellen onszelf dat we dan iets aan de kluslijst kunnen doen, maar gek genoeg blijft het daar bij.


19 juli 2022 Na deze derde keer in de Golf van Morbihan, wordt het tijd de neus voorzichtig weer zuidwaarts te richten. Het dossier zeebrief verloopt soepeler dan gedacht en betekent dat we, mochten we gedoe krijgen, er zicht is op een oplossing. Er volgt een kleine hop naar Île d’Yeu. We blijven er een paar dagen.Logstand: 1.245 nm


コメント


bottom of page