top of page
  • Pascal Maas

Naar de Canarische eilanden


30º07' N, 12º25' W, dinsdag 21 november 2006

's Nachts. Aardedonker, de maan hebben we al een paar nachten niet meer gezien. Monstertjes sluipen achterop, heffen zichzelf omhoog vlak achter de boot en laten zich met een grommend geluid vallen. Dan duwen ze de achterkant van de boot met geweld naar links. De windsnelheid is rond de 25 knopen (zes Beaufort), met een korte zee. Arie is wat nukkig. Sturen doet hij de hele reis als de beste, maar zijn stuurtouwen schieten steeds los als het schip opzij wordt gegooid. Dat moeten we wat verbeteren, want zo kun je bij iedere breker weer de kuip in om alles opnieuw vast te zetten.

We hebben twee dagen geleden Marokko verlaten. Zodra we de zee op gaan, is Marokko alweer vergeten. De zee is overal hetzefde, niets wijst er meer op dat je net nog in een Islamitisch land was.Het weer werkt goed mee, de hele reis hebben we wind in de rug hebben uit het noordoosten. Onze eerste "passaatwind", eindelijk eens voor de wind doorblazen. Een dagje 15 knopen wind onder spi, twee dagen 25 knopen onder een uitgeboomde genua 2. Zo gaat het erg lekker!

Met ons mee reizen de boten van neef Marc en Amerikaan Craig. We hebben met ze afgesproken een radionetwerkje te onderhouden: elke dag om 12:35 en 18:45 hebben we contact via de SSB-radio. Craig is een dag eerder vertrokken, en dus is het voor ons en Marc nuttig om te horen wat voor weer hij heeft. Oceaanzeilen is een eenzame bezigheid, en het tweemaal dagelijkse contact is erg gezellig met beide andere boten. We wisselen posities en weersomstandigheden uit en wensen elkaar een goede wacht.

De vierde dag, 's ochtends negen uur. Even naar voren kijken op zoek naar scheepvaart - schrik! Een enorm blok steen! En nog een: de Canarische eilanden. Serieus mooi aanlopen, deze eilanden. Prachtig om tussen het kraakheldere water en de steil omhooglopende bruine vulkanen te varen. De leuke marina in Caleta del Sebo (Isla Graciosa) doet hier ook in mee: breathtaking scenery, en pulpo op het menu bij de lokale restaurants.

Het is even wennen voor ons, zo kort na Marokko. De haven is zwemschoon, we kunnen de marina verlaten zonder aan een stoet officials een papier te laten zien en zonder daarbij af en toe een fles wijn kwijt te raken, worden niet "gegidst" naar het lokale restraurant (waar we wijn bij ons aankomstdiner mogen drinken). De vriendelijke official kijkt nauwelijks naar waar we vandaan komen (Marokko) en meldt dat het havengeld de helft is van wat we in Mohammedia betaalden (€ 5,70, eerste nacht ook nog gratis). Relax, you're in Spain. De slogan lijkt in Isla Graciosa op te gaan. Even vinden we het complete gebrek aan cultuur niet erg, ook niet dat het (hoewel lieve) dorpje faalt het stempel ontoeristisch te krijgen.


Logstand: 2028 nm

Recent Posts

See All

Oversteek Spanje - Bretagne

La Coruña, Spanje, 10 augustus 2007 Nog even de zon niet loslaten, dat was de bedoeling van het via Spanje naar huis zeilen, in plaats van rechtsstreeks uit de Azoren het kanaal en de regen in. Die op

Commenti


bottom of page