IJmuiden, Zaterdag 27 mei 2022, 13:30 Zout! Eindelijk. Eigenlijk vrij plotseling zitten we op zee. Gisteren zijn we met al onze boordinstrumenten onder de arm nog op en neer naar Lelystad geweest – ritje nummer twee want de problemen waren na ‘t eerste ritje nog niet opgelost. Balen, want er diende zich net een nieuw weerraam aan, vanaf vrijdagochtend. Maar vrijdagavond laat waren alle instrumenten pas weer aan boord gemonteerd. Het testen van de autopilot werd tot zaterdagochtend uitgesteld. Dat testen ging niet zonder slag of stoot – wij zijn nog een keer van zee teruggekeerd naar de steiger – maar uiteindelijk werkt het. Het hoofd is op zo’n moment druk met het oplossen van problemen (het-gaat-vast-allemaal-weer-niet-werken), maar de schipperse is ferm. ‘Als-ie het doet, dan kunnen we toch meteen doorvaren?’
Waarom ook niet? De planning was al gedaan en op ‘t moment is de wind NW 5, dat betekent halve wind richting kanaal. Beter kan het bijna niet. Het gaat dan ook hard. Acht knopen door het water en negen over de grond, want bij toeval hebben we de stroom ook nog eens mee. De maasmond komt snel dichterbij. En, niet onbelangrijk, de stuurautomaat stuurt. En eigenlijk ook best goed in dit hobbelige zeetje. Mooi. Mocht het alsnog misgaan, dan is een haven nooit ver af.
Het enige nadeel van deze voortvarende start is dat de zee bokkig is. Het is een tijdje geleden dat we op zee hebben gezeten. We moeten nog inschommelen. Dat gaat helaas gepaard met een dagje landerigheid, maar wie klaagt er als je vliegend naar ‘t zuiden gaat?
Zondag 28 mei, 00:00 Voor middernacht zijn we al bij het verkeersstelsel boven Zeebrugge aangekomen. We zijn hier al vaker langsgekomen, maar de logica van deze verkeersscheiding ontgaat ons nog steeds. Opletten dus, zo tussen middernacht en twee uur ‘s ochtends. Werk voor de schipper, Sylvia ligt te kooi.
Na de verkeersscheiding komt het ratelen over de zandbanken voor België. Nu is het de beurt aan de schipperse. Kwintebank, Buiten Ratel, Binnen Ratel, Dyck Central, Dyck Occidental, allemaal ondieptes om te vermijden. De laatste paar keer heeft Syl dit alleen gedaan, en ook nu wordt de schipper pas gewekt als het kanaal in zicht komt. Heerlijk, een langslaapje van vier uur!
Boven Duinkerken, zondag 28 mei, 09:00
De wind geeft in het kanaal geen aanleiding om over te steken naar Engeland, dus we blijven in de Europese Unie. De voorspelling is dat de wind de komende nacht gaat afnemen, met mogelijk later een front en regen. Zou best kunnen dat we dan Cherbourg binnenlopen, maar als we moed houden, gaan we door naar Brest. De wind neemt inderdaad af en in de vroege ochtend van maandag gaat de motor aan. Dat doen we liever niet, maar het weer is rustig en wij willen zo snel mogelijk Zuid, om wat verloren tijd in te halen.
Boven Cherbourg, maandag 29 mei, 10:19 Net een weerbericht binnengehaald. Het ziet er rustig uit voor de komende twee dagen. We besluiten door te varen. Tijd voor wat planning. Voor ons ligt de Alderney Race. De stroming is daar zo sterk dat je er op het verkeerde moment simpelweg niet doorheen komt. Op ‘t moment hebben we 2,5 knoop stroom tegen – en dat is midden op zee. In de race kun je makkelijk 5 knopen tegen hebben. Normaal vraag zoiets timing, maar als je op doorreis bent dan ben je er wanneer je er bent.
Alderney Race, met Cape de la Hague links en Alderney rechts.
De stroom gaat vervolgens weer fors mee staan, eigenlijk iets te vroeg om de race helemaal door te komen. Er zijn twee opties: buiten Alderney om of tussen Alderney en Cap de la Hague door. Wat zou de beste keuze zijn? We laten ons routeringsprogramma er eens op knagen, we hebben immers net nieuwe wind- en stroomgegevens binnengehaald. Weather4D komt met een wat wild parcours, zowel voor binnendoor als buitenom. Veel koerswisselingen om maximaal van de stroom gebruik te maken en vooral om de onvermijdelijke tegenstroom zoveel mogelijk te vermijden. Binnendoor is het gunstigst, maar dat vinden we toch te riskant. Mocht de timing niet precies uitkomen, dan zitten we tussen het Franse land en de kanaaleilanden gevangen. Dan beter buitenom, waar we nog kunnen ontsnappen naar het westen waar het minder hard stroomt.
18:30 Na Alderney komt inderdaad de tegenstroom. We pikken hints op van de routering en sturen na Alderney een tijdje op Guernsey af, om het ergste te vermijden. Toch zakt de voorgang: 3,5 knoop, 3, 2,5... Doorpruttelen maar, want de wind is nog steeds niet voldoende en bovendien op kop. Het grootzeil zorgt voor een knoopje extra snelheid. Dit zijn de wachten die erg lang duren...
17:41 Het volgende obstakel is het Chenal du Four, dat Bretagne aan de westkant rondt. Ook hier is de timing van belang, een vorige keer hadden we 5 knopen stroom mee. Die wil je niet tegen hebben. Weer kunnen we de timing niet bepalen, en weer naderen we uiterst langzaam met 2,5 knoop over de grond. Het is rond springtij. De motor dan maar een tandje harder zetten. Twee uur later dan gepland komen we bij de phare du Four aan. De stroom is echter nog steeds niet gedraaid. We zullen met onze slaperige koppen wel een foutje gemaakt hebben. Opnieuw rekenen. Almanac erbij, stroomtabellen en de stroom-GRIBs in het routeringsprogramma bekeken. Moet toch echt mee staan, vreemd. Ondanks springtij krijgen we met moeite een knoopje mee, terwijl de duisternis invalt. Dat wordt een latertje. We besluiten Camaret aan te lopen. Dat is een makkelijke aanloop die eindigt in een comfortabele steiger.
Dinsdag 30 mei, 01:00 Toevallig kijk ik op het log, dat zienderogen in snelheid aan het teruglopen is. Ik kijk nog eens om me heen, ja inderdaad, we zitten middenop het water in de ingangsbaai van Brest. Drie knoop, twee negen, twee acht helemaal tot nul. Geen bonk en geen knal, gewoon geen voortgang meer. Gas terug dan maar. Om de boot is niets te zien. Dat het aardedonker is helpt niet. Hmmm, touw in de schroef? Toch maar achteruit proberen. Dat helpt. We raken zonder problemen los. Ze houden kennelijk wel van puzzeltjes dit keer, in de aanloop naar Camaret.
Trip 486 nm, 3d 12h
Logstand: 486 nm
Comentarios