top of page
  • Pascal Maas

Gijon - ria de BarqueiroGijon – Barqueiro, 30 augustus 2022 We liggen in Gijon. Het weer gaat over een paar dagen verslechteren. Er komt een groot lagedrukgebied aan dat zich gaat nestelen in de golf van Biskaje. Dat gaat westenwinden met zich meebrengen. Wij willen langzaam aan naar A Coruña, dat in het westen ligt. Harde wind tegen houden we niet van, dus de komende dagen moeten we gebruiken om naar het westen te komen.


Voordat we A Coruña aandoen, willen graag nog één van de aantrekkelijk uitziende riviertjes induiken die deze kust rijk is. Ons oog is gevallen op Barquiero. Ook dit riviertje is smal, ondiep en onbetond. Er moet dus weer gepland en gerekend worden.


Ria de Barqueiro


Het begin van het riviertje is maar een meter diep. De pilot raadt aan rond hoog water binnen te lopen en dat lijkt ons een goed idee. De 31-ste is het hoog water om 8:15. De tocht is 95 mijl. Dat geeft een tochtduur van 19 uur bij 5 knopen. Daarmee valt het vertrek vroeg in de middag op de 30-ste.


Voor de komende paar dagen wordt er weinig wind en deining voorspeld. Perfect voor de aanloop van de ondiepe rivier. Hoge deining maakt veel mondingen in Noord Spanje lastig om aan te lopen.

Dit soort tochten is altijd een beetje lastig plannen. De afstand is dusdanig dat de precieze aankomsttijd onzeker is. Het is maar op één moment hoog water, maar je kunt gemakkelijk drie uur eerder of later aankomen. Het is altijd een beetje een gok. De vijf knopen voortgang waarmee we plannen, is voor onze boot aan de lage kant, dus dat creëert marge. Uiteindelijk komt het heel mooi uit: iets voor hoog water komen we bij de monding aan.


Puntje in het achterhoofd is ons zwaard dat in Gijon problemen vertoonde. Nu werkt ‘t. Mocht dat veranderen dan slaan we de rivier over en ankeren in de baai. Eenmaal op de rivier komen we wel weer weg, ook met zwaard naar beneden. We zijn 2m50 diep met zwaard naar beneden; de rivier heeft op hoog water 3m50 als we de getijdentabellen mogen geloven. Ruim voldoende om te kunnen ontsnappen, mocht het zwaard weer dienst weigeren.


31 augustus 2022 De geur van eucalyptus hangt in de lucht en niet zo’n beetje ook. Heerlijk. We naderen de ria de Barqueiro. De zon doet z’n best over de kim te komen en zet de aanloop naar de rivier prachtig in het licht. We kruipen op twee bootlengtes afstand van de rotsen verder. Het is hoog water en het vaarwater ziet er ruim uit, maar vergis je niet, alleen langs de rotsen is het diep.


Een beter moment om aan te komen, met deze groene kliffen om ons heen en de net opgekomen zon in de rug, is er niet. Probleemloos varen we tot voorbij het haventje. De kiel doet alsof z’n neus bloedt, en blijft omhoog. We maken een kort rondje om diepte te peilen. De bodem lijkt vlak zand, prachtig. We zijn de enigen, veel kieljachten komen hier waarschijnlijk niet. Anker erin en koffie in ’t zonnetje op het achterdak. Wat een geweldig riviertje en omgeving is dit weer!

Logstand: 1.978 nm

Comments


bottom of page